Меню Закрити

Родимки. Причини появи. Небезпечні і безпечні невуси

Родимка або невус (від латинського naevus) - це порок розвитку, який характеризується появою на шкірі, рідше - на слизових оболонках, кон'юнктивіт, доброякісних утворень (скупчень пігментних клітин).

Родимки бувають вроджені - присутні з народження або з'являються в перші місяці життя, і придбані - з'являються протягом життя.

Розміри родимок:

  • маленькі (в діаметрі менше 1,5 см.);
  • середні (в діаметрі більше 1,5 см. і менше 10 см.);
  • великі (в діаметрі більше 10 см.);
  • гігантські (займають цілу частину тіла).

Форми родимок:

  • плоска;
  • опукла;
  • висяча (родимка «на ніжці»);
  • гладка;
  • бородавчаста;
  • волосяна.

Причини появи невусів:

  • спадковість;
  • довге перебування під ультрафіолетовим випромінюванням (сонце, солярій);
  • травмування родимок;
  • радіація, рентгенівське випромінювання;
  • укуси комах, потрапляння в організм вірусів, бактеріальні інфекції;
  • гормональні перебудови організму (в період статевого дозрівання або під час вагітності може з'явитися багато нових родимок, при цьому старі невуси можуть стає більше і міняти колір, а можуть і зовсім зникнути).

Родимка - це доброякісна пухлина, проте іноді може йтися про її видаленні. Існує небезпека переродження звичайної родимки в меланому.

Меланома - це вид злоякісної пухлини, яка вражає шкіру. Бувають рідкісні випадки, коли меланома розвивається як кон'юнктивіт, на слизовій оболонці порожнини рота, носа, іноді піхви або прямої кишки.

Провокувати виникнення меланоми може генетична схильність, наявність меланомоопасним родимок, часті і важкі сонячні опіки, травмування невусів і ін. Якщо Ви постійно травмуєте опуклу родимку або помітили, що вона змінює свій вигляд (стає більше, змінює забарвлення, обриси), - необхідно звернутися до фахівця.

Симптоми, що вимагають звернення до фахівця:

  • печіння, свербіж, дискомфорт в області новоутворення;
  • зміна кольору, зверніть увагу на родимки, які мають неоднорідний колір - включення відтінків блакитного, жовто-коричневого, чорного, білого або червоного кольорів;
  • збільшення в розмірах, ущільнення, потовщення, поява асиметрії невуса;
  • больові ознаки;
  • раптова поява великої кількості родимок;
  • кровоточивість поверхні, виділення рідини;
  • лущення;
  • поява на гладкій поверхні родимки горбів, шорсткостей, тріщин.

Невуси умовно поділяють на меланомоненебезпечні і меланомонебезпечні . Меланомоненебезпечні родимки майже ніколи не перероджуються в рак, тому їх видалення відбувається частіше в косметичних цілях. Меланомонебезпечні невуси представляють підвищену небезпеку розвитку раку шкіри, тому рекомендується їх видаляти (при відсутності протипоказань). Якщо Вас турбує вид Вашої родимки обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем.

Досвідчений лікар може візуально за допомогою спеціального приладу (по суті, за допомогою потужного збільшувального скла) визначити характер родимки. При наявності показань до її видалення фахівець вибере оптимальний метод, визначить межі і глибину видалення. Також проводиться гістологічне дослідження, яке визначає ознаки доброякісного, предзлоякісного і злоякісного утворення. Якщо родимка Вас не турбує, але знаходиться в паховій області, в області пахв, під грудьми, у чоловіків на обличчі - в місці постійного гоління, на поясі, піддається постійному травмування, тертю, тиску, - такі родимки краще видалити.

Розглянемо деякі види невусів:

Прикордонний невус - має рівномірне забарвлення, гладку поверхню і чіткі контури, форма кругла або овальна. Трохи підноситься над поверхнею шкіри. Колір: темно-коричневий, темно-сірий, бурий або ближче до чорного. Меланомонебезпечний невус.

Епідермальний невус - даний вид невуса виглядає як піднесення правильної форми. Колір може бути як рожевим, так і темно-коричневим. У дуже рідкісних випадках перероджується в рак.

Рожевий меланоцітний невус - являє собою звичайний епідермальний невус. Така родимка характерна для людей з дуже світлою шкірою. Меланоцити у даного типу людей виробляється не коричневий пігмент, а рожевий, тому невус забарвлений в різні відтінки рожевого або світло-червоного кольорів.

Блакитний або синій невус (невус Ядассона-Славутичі)– утворення блакитного або темно-синього кольору в діаметрі від 1 см. до 3 см. Виглядає як щільний вузлик, повільно зростає. Цей невус схильний до переродження в рак.

Фіброепітеліальний невус – зустрічається дуже часто, має в своїй структурі багато сполучнотканинних елементів. Форма округла, опукла. Колір червоний, рожевий або світло-коричневий. Зростає протягом усього життя і практично ніколи не перероджується в рак.

Невус Беккера або пігментний волосяний епідермальний невус – це плями на шкірі з гіперпігментацією і підвищеним оволосіння. Найчастіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок. Ризик переродження в меланому відсутня.

Епідермо-дермальниє невуси – плоскі освіти, іноді трохи підносяться над шкірним покривом. Колір варіюється від жовтого до чорного. Часто виникає на долонях, підошвах і на статевих органах.

Внутрідермальний невус (інтрадермально невус) – утворення світлого, темно-коричневого і чорного кольорів. Пігментні клітини накопичуються в товщі середнього шару шкіри - дермі. Може проявлятися в формі елементів висипу, або куполоподібної папули, або у формі вузла. Виступає над покровом шкіри, має рельєфну поверхню, спостерігається майже у кожного. У літньому віці невус стає більш опуклим. На початковому етапі розвитку являє собою невеликий вузлик на широкій основі, проте з часом форма може змінюватися - така родимка ніби відходить від шкіри і утримується на тонкій ніжці, набуває горбисту поверхню (папілломатозний Внутрідермальний невус).

Невоклітковий невус – різновид внутрідермального невуса, нагадує невеликий опуклий овал. Найчастіше з'являється в підлітковому віці на обличчі або шиї. Є безпечним для здоров'я. Ризик розвитку меланоми не високий, хоча ця родимка здатна перетворитися в злоякісну в разі травмування та надмірного перебування під ультрафіолетовим випромінюванням.

Внутрідермальний меланоцитарний (пігментний) невус – має чіткі межі, рівну або горбисту структуру. За рахунок вмісту великої кількості меланіну має насичений колір. Ризик розвитку меланоми не високий, хоча ця родимка здатна перетворитися в злоякісну в разі травмування та надмірного перебування під ультрафіолетовим випромінюванням. Поширюється в шийній зоні, пахових складках, в пахвових областях, під молочними залозами, рідко на тілі і кінцівках.

Папилломатозный невусПапілломатозний невус (бородавчастий) – різновид Внутрідермального невуса, зовні нагадує кольорову капусту або кілька бородавок, які зрослися. Неправильної форми з нерівною горбистою поверхнею, підноситься над шкірним покривом. Меланомоненебезпечний невус.

Безпігментний невус – такі родимки містять недостатню кількість пігментних клітин, в результаті чого не мають забарвлення і виглядають тілесною плямою, мають форму кола чи овалу. Необхідно диференціювати від вітіліго, nevus anemicus і утворень при туберозному склерозі.

Невус сальних залоз (сальний, невус Ядассона) – плоска пляма овальної форми, рідше - лінійної, поверхня шорстка, папілломатозних, колір - рожевий, пісочний, жовтий. Збільшується разом з ростом людини. Меланомоненебезпечний невус, але все ж злоякісна трансформація можлива.

Складний невус - зовні виглядає як маленький горбок або група горбків, окрас чорний, куляста форма, щільна консистенція. Являє собою перехідну форму від прикордонного до Внутрідермальний невусу.

Лентіго - множинне скупчення темних пігментних плям. Розмір може збільшуватися в міру росту людини.

Епітеліодний невус (невус Шпіц, Спітца) - родимка за своєю структурою дуже схожа з меланомою. Являє собою опукле освіту червоно-коричневого кольору округлої форми. Поверхня гладка або горбиста. Наявність цього невуса свідчить про відносно високий ризик раку шкіри.

Диспластичний невус (невус Кларка, атиповий) - це пігментних утворень, що представляє собою одиночне пляма або групу близько розташований плям, окремі ділянки якого підносяться над шкірою. Нерівні краї, забарвлення нерівномірне. Колір рудуватий або світло-червоний. Передається генетично. Меланомонебезпечний невус.

Гігантський пігментний невус - це вроджена темна пігментна пляма. Зростає зі збільшенням людини. Колір сірий, коричневий або чорний. Відноситься до меланомонебезпечних типів родимок.

Невус Сеттона (галоневус) - утворення, навколо якого є кільце неокрашенного шкірного покриву. Така родимка може світлішати, зменшуватися в розмірах або повністю зникнути. На місці зниклої родимки зазвичай залишається біла пляма, яке зберігається протягом тривалого часу. Такі невуси абсолютно не небезпечні для здоров'я, оскільки вони не перероджуються в рак.

Невус з баллонообразних клітин - зустрічається дуже рідко, не має характерних клінічних особливостей, іноді описується як пляма або горбок коричневого кольору з тонким жовтим обідком. Дуже рідко перероджується в рак.

Невус Ота - даний тип родимки розташовується на обличчі (в області вилиці і по краю очниці). Іноді поширюється на слизові оболонки ротової порожнини, гортані і глотки. Колір найчастіше чорно-синюшний. Є передраковим захворюванням, оскільки схильний перероджуватися в рак.

Невус Іто - дуже схожий на невус Ота, тільки розташовується в надключичній і лопатки областях. Є передраковим захворюванням, оскільки схильний перероджуватися в рак.

Монгольська пляма - вид родимої плями у новонароджених. Являє собою одиночне пляма або групу плям в області крижів, сідниць, стегон або спини. Забарвлене в різні відтінки синього кольору. Поверхня гладка, злегка підноситься над шкірним покривом. У більшості пацієнтів безслідно зникає в дитячі роки. Не небезпечна для здоров'я. Лікування не вимагає.

Комбінований невус - родимка, що складається з елементів блакитного і складного невусів.

Веррукозной невус (лінійний) - численні вузлики, збудовані в лінію, розділені ділянками не змінної шкіри. Має колір від світлого до чорного. Виступає над шкірним покривом. Може бути у вигляді одиничного освіти або мати системну форму - у вигляді тягнеться гірлянди. Відноситься до меланомонебезпечних невусів.

Гемангіома (судинний невус) - це утворення з групи судин. Має червоний або рожевий колір. Найчастіше зустрічається у новонароджених дітей. Згодом може самостійно зникнути.

Анемічний невус - різновид судинних невусів, являє собою освітлений ділянку шкіри з недорозвиненими судинами.

Меланоз Дюбрея - являє собою плоске одиничне пігментну пляму, нерівні краї якого нагадують географічну карту. В основному локалізується на шкірі обличчя (ніс, лоб, щоки). Має світло-коричневе забарвлення, потім поступово відбувається зростання плями і зміна забарвлення. Пляма набуває нерівномірне забарвлення від коричневого до чорного кольору з сірими або синюшними ділянками. Це утворення відноситься до меланомонебезпечних.

Багато людей зовсім не замислюються про стан своїх родимок, проте профілактичні заходи завжди вітаються:

  • постарайтеся уникати тривалого впливу на тіло прямих сонячних променів (з 11-00 до 17-00);
  • мінімізуйте відвідування солярію;
  • без необхідності не чіпайте родимки і постарайтеся їх не травмувати.

При відчутті дискомфорту і виявленні різких змін родимки не займайтеся самостійно діагностикою і самолікуванням - обов'язково зверніться до фахівця.

Автор Хворостянкіна Олена.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *